Friday, December 15, 2017

SSC CHSL 10+2 Practice Set for English Language Download in Pdf Free

SSC CHSL 10+2 Practise Set for English Language


Direction (Q. 1-3): In These questions, sentences given with blanks are to be filled in with an appropriate word. Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

Q 1. The decent left .......him two young children.
(a) for.
(b) with
(c) by
(d) behind

Q 2. The stature ........a global symbol of freedom.
(a) stands to
(b) stands for
(c) stands as
(d) stand against

Q 3. A child is the future of a family ....... nation.
(a) as a
(b) like a
(c) as well as of a
(d) just as

Directions (Q 4-6) In These questions, some part of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error . If a sentence is free from error ,mark your answer as option corresponding to "No error".

Q 4. A group of friends (a) / want to visit (b) / the new plant (c) / No error (d).

Q 5. Many Passenger (a) / have been (b) / taken to the hospital (c) / No error (d).

Q 6. If you Can't remember his (a) / number you had better (b) / to look it up (c) / No error (d)

Directions (Q 7-8) In These questions , choose the  option opposite in meaning to the given word.

Q 7. Relinquish
(a) Continue
(b) Vanish
(c) Quench
(d) Relish

Q 8. Inspired
(a) Colourful
(b) Colourless
(c) Dull
(d) Tasty

Directions (Q 9) In The question nos. 9 , for words are given ,out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt words.

Q 9. (a) Messenger 
(b) Messanger.
(c) Massenger.
(d) Massanger.


Directions (Q 10-12) In These questions , a sentence/ a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part at (a) ,(b) ,(c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (d).

Q 10. I have been living in Delhi from  1989.
(a) eversince
(b) since
(c) in
(d) no improvement

Q 11. Why should the candidates be afraid of English Language is not clear.
(a) the candidate should be
(b) do the candidates be
(c) should be the candidates
(d) no improvements.

Q 12. The cheapest electronic good are manufactured in China .
(a) electronical good
(b) electrical good
(c) electronics goods
(d) no improvements.

Directions (Q 13-14) In These questions , four alternatives are given for the Idiom / Phrase underlines in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Q 13.  to shed crocodile tears :
(a) to weep profusely
(b) to pretend grief
(c) to grieve seriously
(d) to mock something.

14.  at the eleventh hour :
(a) at the eleven O' clock.
(b) at the wrong time.
(c) at the best possible moment.
(d) at the initial moment itself.

Q 15. Opposed to great or student change :
(a) Conservative
(b) Evolutionary
(c) Revolutionary
(d) Static.

Directions (Q 16-17) In These questions , out of the four alternatives , choose the one which best express the meaning of the given word.

Q 16. Earnestly
(a) hopefully
(b) regretfully
(c) sincerrly
(d) regularly

Q 17. Witty
(a) whispering
(b) astonishing
(c) amusing
(d) approaching

Directions (Q 18-20) In These questions , out of the four alternatives , choose the one which can be substituted for the given words/ sentences.

Q 18. Animals that feeds on plants :
(a) Carnivorous
(b) Herbivorous
(c) Insectivorous
(d) Graminivorous

Q 19. To worship the rising sun :
(a) to honour  the promising sun
(b) to indulge in flattery
(c) to welcome the coming events
(d) to honor a man who is coming into office.

Q 20. A number of star grouped together :
(a) Orbit
(b) Constellation
(c) Solar System
(d) Comet.

Directions (Q 21-25) In These questions ,you have a brief passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the alternatives.


Passage
Some people say that man’s desire for war is due to his fight for survival and that war is necessary to preserve his virility. Yet. War nowadays leaves a legacy of the weakest men and stimulates not the noble but the bestial qualities of mankind Adventure of some kind is necessary for man: he will inevitably deteriorate physically and mentally if his life is one of ease and luxury lived in an atmosphere of “Safety First’. This is the real reason behind our love of sports in the open air. It is no use being a millionaire if one suffers from chronic indigestion: a tramp with good inwards is far happier. Nothing that money can buy js worthwhile without good health. There is no better way to perfect health and physical fitness than to walk over or climb hills and mountains. But mountains give us much more than mere physical fitness, they exercise the mental faculties as well. Climbing a high and difficult peak is as much a mental exercise as a physical exercise. It calls for sense and judgement for planning and thinking ahead, for anticipating difficulty and danger, for responsibility towards one’s companions, and best of all, it brings the mountaineer into touch with the beauties of the universe.

Q 21. According to the passage, nothing that money can buy is worthwhile
(A) without love of sports
(B) without adventure
(C) without good health
(D) without good mental faculties

22.If a man leads a life in an atmosphere of Safety First’ he will
(A) improve physically and mentally
(B) deteriorate physically and mentally
(C)  improve physically  but deteriorate mently
(D) improve mentally but deteriorate physically

23. Which is the best way to perfect health and physical fitness, according to the passage ?
(A)   Fighting
(B)  Seek inward happiness
(C) Live a life luxury
(D) Climb hills and mountains

24.War nowadays stimulates
(A) noble qualities of mankind
(B) man’s virihty
(C) bcstial qualities of manlcind
(D) man’s tilt for survival

25.What is the best advantage mountaineering brings toan adventurer ?
(A) Art of Planning
(B) Thinking ahead
(C) “Responsibility  towards companions
(D) Contact with the beauties of the universe



Click Here For Downlaod >> 









      Answer Sheet
 1. D 6. C 11. A 16. A 21 C
 2. B 7. B 12. C 17 A 22. B
 3. C 8. D 13. B 18 B 23. D
 4. A 9. A 14. C 19 C 24. C
 5. B10 B 15. A  20 B 25. D

Read Also :

SSC CHSL 10+2 General Awareness Practice Set in Hindi | download in pdf format

SSC CHSL (10+2) - Reasoning Practice Set In Hindi Download in Pdf Format